FOODEX JAPAN 2017(The 42nd International Food and Beverage Exhibition)

Dates March 6(Tue) - 9(Fri), 2018
10:00-17:00(16:30 on last day)
Venue Makuhari Messe, JapanAccess

Featured Project

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Exhibition Space and Booth Layout
※When checking with a smartphone, please see the details of each booth from the button below the layout diagram.

Details of each exhibition zone is here
会場レイアウト図
  • Foodex STAGE
  • KANPAI JAPAN OTSUMAMI JAPAN
  • Foodex Wine
  • 出展者セミナーC
  • 出展者セミナーB
  • 出展者セミナーA
  • トレンドセミナー
  • 新製品ひろば(国内)
  • 新製品ひろば(国内)
  • 新製品ひろば(海外)
  • ウェルネスステージ

Special Features

SAKURA 2018

SAKURA 2018
Hall 8 FOODEX STAGEView Map

March 7 (Wed)15:00~ Awards Ceremony

SAKURA 2017

The highest prize among entries from around the world shall be announced in the ceremony.

You can see all awarded wines at the special display in Hall 1 & 3.
・Awarded Wines Display: Hall 1 & 3
・Awarded Wine Tasting(Wine traders only):Hall 1

See here for Diamond Trophy nominees and other awarded wines!(Comming soon)

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Organic & Wellness

Hall 7View Map

Go Healthy, Go Natural, Go Organic, and Go Beautiful!

You can try innovative, natural, or healthy food and beverage from the world.

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KANPAI JAPAN and OTSUMAMI JAPAN

Hall 7View Map

Explore the Alcohol Beverage! Sake, wine, beer, and more!

Best Matching Award in FOODEX STAGE
To join the competition “Best Matching Award”, you need to make matching and find any matching partners from anywhere. If you have both of them or if you have a partner, it is much better. The evaluation is done by audiences in halls and one of pairing must be your products. at least.
Note:The ceremony of the award will be held at Hall 8.
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Exhibitor Seminar

50 seats / First Come, First Served

Overseas

Hall 2 Seminar room A Partly pre-registration required View Map 【As of February 28, 2018】
March 6th, 2018
11:00~12:00 Georgia, Cradle of Wine
ジョージア ワインのゆりかご

National Wine Agency(Georgia)
ナショナル・ワイン・エージェンシー(ジョージア)

13:00〜14:00 Austrian Meat Seminar
オーストリア産食肉・肉加工品の魅力

Advantage Austria Tokyo
オーストリア大使館商務部

15:00〜16:00 Taiwan Oolong Tea Presentation
台湾ウーロン茶発表会

TAIWAN TRADE CENTER /Taiwan Tea Manufactures' Association
台湾貿易センター / 台湾区製茶工業同業公会

March 7th, 2018
13:00〜14:00 Craft Gin seminar, What's behind the craft gin boom?
クラフトジンセミナー、クラフトジン世界的ブームの背景

Scottish Development International
スコットランド国際開発庁

March 8th, 2018
11:00~12:00 Paprika Powder from Spain (D.O.P. Pimenton de la Vera)
スペイン産パプリカパウダー(DOP ピメントン デ・ ラベラ)
~DOPが保証する品質~

ICEX Trade and Investment / Economic and Commercial Office of the Embassy of Spain
ICEXスペイン貿易投資庁 / スペイン大使館経済商務部

事前登録はこちらをクリック
※空席のある場合は当日参加可

13:00〜14:00 the PDO Grana Padano cheese and Parma ham
PDO グラナ・パダーノとパルマハムの魅力

Grana Padano cheese and Parma Ham(Italy)
グラナ・パダーノ チーズ保護協会&パルマハム協会(イタリア)

事前登録はこちらにお問合せください:SOPEXA JAPON 03-5789-0082

15:00〜16:00 'Enchanted Belgian Chocolates'
“カリスマバイヤーが語るベルギーチョコレートの魅力”

Wallonia Export-Investment Agency (AWEX)
ベルギー王国ワロン地域政府 貿易・外国投資振興庁(AWEX)

事前登録はこちらをクリック

March 9th, 2017
13:00〜14:00 “Armenia. Feel the Nature, Touch the Culture, Taste the Traditions”
自然を感じ、文化に触れ、伝統を味わうアルメニア

Embassy of the Republic of Armenia in Japan
駐日アルメニア共和国大使館

Hall 4 Seminar room B View Map 【As of February 15, 2018】
March 6th, 2018
11:00~12:00 Discovering D.O. La Mancha Wines (Spain)
新たな魅力発見! スペイン ラ・マンチャ原産地呼称ワインの今

D.O. La Mancha – www.lamanchawines.com
ラ・マンチャ原産地呼称統制委員会

13:00〜15:00 2018 AUSTRALIAN ALMOND INDUSTRY UPDATE
オーストラリア産アーモンド最新情報

Almond Board of Australia
オーストラリアアーモンド協会

March 7th, 2018
11:00~12:00 Honduras Selected Exportable Offer
ホンジュラス国、特産物輸出の紹介。

FIDE Investment and Exports / Agrolibano, MarieBelle, Alprosa, Avicola Rio Amarillo, Belen Trading, Coexmar
FIDE輸出振興協会、Agrolibano, Merie Belle, Alprosa, Avicola Rio Amarillo, Belen Trading, Coexmar.

13:00〜14:00 Tunisian Food Products
チュニジアの食品製品

CEPEX Tunisia
CEPEX チュニジア

15:00〜16:00 Globalization of Omija beverage’s Market
五味子食飲料の市場とビジョン

Department of Future Strategy Planning, Mungyeong-si(Korea)
聞慶市 未来戦略企画団(韓国)

March 8th, 2018
11:00~12:00 Beaujolais: wines with character
ボジョレ ~個性豊かなワイン~

Inter-Beaujolais www.beaujolais.com
ボジョレワイン委員会

事前登録はこちらをクリック

15:00〜16:00 Ceylon Tea - World-favorite Drink for 150 years
セイロンティー - 150年にも渡り、世界に愛飲されている紅茶

Sri Lanka Tea Board
スリランカ紅茶局

Domestic

Hall 7 Seminar room C View Map 【As of February 23, 2018】
March 6th, 2018
14:00〜14:40 人工光型植物工場でのワサビ栽培の試み
岐阜大学教授  田中 逸夫氏

ホリマサシティファーム

15:00〜15:40 南アフリカだから作れるおいしい食飲料‐ワイン・ルイボス・モリンガ・フルーツ・お菓子

南アフリカ

March 7th, 2018
12:00〜12:40 人工光型植物工場でのワサビ栽培の試み
岐阜大学教授  田中 逸夫氏

ホリマサシティファーム

13:00〜13:40 おいしい減塩食品の新しいアウトプット 〜かるしお認定制度のご紹介〜

国立循環器病研究センター かるしお事業推進室

※来場のご案内に記載の6日から7日に変更になりました。
14:00〜14:40 消費市場としての香港の魅力

香港貿易発展局

15:00〜15:40 業界初!無添加粉末飲料「美スムージー」の料理アレンジ・ロカボスイーツアレンジのレシピ紹介

シトロン

March 8th, 2018
13:00〜13:40 なぜウルグアイ:牧草で飼育された牛肉、キャビア、健康TANNATワイン、無汚染、蜂蜜、プロポリスの国

ウルグアイ

TREND STAGE

Hall 9 View Map

※The program is subject to change without notice.

March 6th, 2018
11:00〜12:00 新たなJASを活用したビジネス発展

農林水産省 食料産業局 食品製造課 食品規格室長
松本 修一

12:20〜13:20 レストラン・宴会での販促強化・業務改善による収益向上事例

公益財団法人食品流通構造改善促進機構
株式会社日本能率協会コンサルティング シニア・コンサルタント

今井 一義

13:40〜14:40 未来の食卓をこう考える!
〜人口変化・商圏特性・新店売場の傾向からみる20XX年の食卓〜

株式会社ダイヤモンド・リテイルメディア 流通マーケティング局 クロスメディア推進部
安藤 進一

15:00〜16:00 「月刊食堂」が注目する業態・経営トレンド

株式会社柴田書店 雑誌編集部 部長 兼 月刊食堂 編集長
通山 茂之

March 7th, 2018
11:00〜12:00 Michelin Restaurant Chef French Cuisines with Japanese Food Materials
ミシュランシェフ 日本の食材を使ったフランス料理

Dim Dining
Chef owner
Mr. Dimitri Proost

※講演者が変更になりました

12:20〜13:20 外国人観光客が笑顔で来店するしくみ

一般社団法人ジャパンショッピングツーリズム協会 専務理事/事務局長
株式会社USP ジャパン代表取締役社長
新津 研一

14:00〜15:30
地方創生サミット
【プログラム概要】
取り組み事例の共有
オーエーセンター株式会社
「ネジチョコ開発ストーリー」
オーエーセンター株式会社 代表取締役社長
吉武 太志
FOODEX JAPAN出展者 商品開発事例紹介
山口県:有限会社 みかわ
新潟県:株式会社 ウオショク
長野県:株式会社 信栄食品
有限会社みかわ
岡本 修
株式会社ウオショク 代表取締役
宇尾野 隆
株式会社信栄食品 代表取締役
神倉 藤男
JETRO企画部 地方創生推進課
独立行政法人日本貿易振興機構 企画部 地方創生推進担当 主幹
石田 達也
農林水産省 知的財産課
農林水産省 食料産業局 知的財産課
杉中 淳
March 8th, 2018
11:00〜12:00 流通倶楽部 in FOODEX
『食品スーパーの売上を左右する「総菜」最新トレンド』

株式会社リンクスK 代表取締役
小関 恭司

12:20〜13:20 地方居酒屋での顧客分析による収益向上事例

公益財団法人食品流通構造改善促進機構
株式会社日本能率協会コンサルティング チーフ・コンサルタント

皆越 由紀

13:40〜14:40
HALALセッション
変貌するサウジアラビア
〜日本食ビジネスに大きなチャンス到来!〜

一般財団法人中東協力センター 企画・調査部長
大矢 隆

15:00〜16:00
HALALセッション
Challenges for innovation in emerging markets, Saudi Arabia

Modern Food Company.
MFC,Operations Director(事業担当取締役)
Mr.Farshid Ahvan(ファルシッド・アフバン)

March 9th, 2018

【10:15~15:30】
※講演時間が変更になりました


10:15~10:30
開会式 Opening Ceremony


10:30~12:15
(1)課題部門「アーモンドジェラート」


12:45~14:30
(2)自由部門「世界で一番おいしいジェラート」


15:00~15:30
審査発表

ジェラート日本選手権
ジェラート日本選手権! 真のチャンピオンは誰だ!!
(主催:日本ジェラート協会)

「ジェラートマエストロコンテスト」優勝者に加え、イタリアで行われている各種のジェラートコンテストに上位入賞した6名と、日本ジェラート協会が推薦する若手チャレンジ枠2名の合計8名が競う日本の“Real Number1”ジェラート職人を決めるコンテスト!
出場者は(1)課題部門(2)自由部門の、2種類のジェラートで自己の感性と技量を表現。真の日本チャンピオンに向けての戦いが今、始まる!

【出場予定者】

森國晶子/ジェラートトリノ(福井県福井市)
(第1回ジェラートマエストロコンテスト優勝、2018年SIGEP世界ジェラートコンテスト課題部門9位)
布瀬智子/ジェラートマスモ(栃木県宇都宮市)
(第3回ジェラートマエストロコンテスト優勝、2018年SIGEP世界ジェラートコンテスト自由部門7位)
茂木美佐/チルコドーロ(大阪府大阪市)
(第2回ジェラートマエストロコンテスト準優勝、2011年SIGEP世界ジェラートコンテスト自由部門4位)
中川マリ子/新八茶屋(京都府京都市)
(2017年イタリアグラニータコンテスト準優勝、2010年SIGEP世界ジェラートコンテスト課題部門3位)
植木耕太/ダ・ルチアーノ(東京都八王子市)
(第1回ジェラートマエストロコンテスト第3位、グランドジェラートマエストロ)
大澤英里子/野菜ジェラート専門店なるこりん(宮城県大崎市)
(第3回ジェラートマエストロコンテスト準優勝)
幾田知興/ジェラートサンタ(愛知県豊橋市)
(第2回、第3回ジェラートマエストロコンテスト審査員特別賞、協会推薦:ヤングチャレンジ枠)
赤松美智子/ロイヤルファームアカマツ(香川県高松市)
(第3回ジェラートマエストロコンテスト審査員特別賞、ジェラートワールドカップ東京予選代表、協会推薦:ヤングチャレンジ枠)

※講演者が変更になりました

FOODEX STAGE

Hall 8View Map

※The program is subject to change without notice.

March 6th, 2018
11:00〜12:00 なぜ今、東南アジアが注目されるか?
ASEAN6を鳥瞰し、シンガポールとマレーシアのチャネル動向を分析する

モントグローブ ジャパン株式会社 マネージングコンサルタント
内山 宗生

12:20〜13:20 日本茶製品を 中心とした海外市場開拓

株式会社伊藤園 国際事業推進部 部長
中嶋 和彦

15:00〜16:00 SAKURA Award Ceremony 2018 第5回サクラアワード・授賞式

日本女性による世界のワインジャッジ

SAKURA 2018
March 7th, 2018
11:00〜12:00
MEAT STAGE(1)
チリ産熟成ワインポーク
古性 シェフ

メニュー:チリと日本のコラボレーション。肉本来の味を生かした料理。
全日本司厨士協会の会員で東京ベイ幕張ホールの総料理長 古性 シェフ

13:00〜14:00
MEAT STAGE(2)
クリーンでヘルシーなフィンランドの食肉、オーガニック食肉、オメガポークの調理デモ

メニュー: クリーンでヘルシーな生育環境からのオーガニックチキンとオメガ3ポークの料理。
ポークはオメガ3含有70%の脂身だから、健康的な食生活を実現できます。

Arto Rastas シェフ
Arto Rastas シェフ
フィンランドを代表する有名レストランシェフを歴任する重鎮シェフ
Janne M Leppänen シェフ
Janne M Leppänen シェフ
北欧最大級の食肉メーカーHK SCANの専属シェフ。
オメガ3ポークメニューの発案者
15:00〜16:00
MEAT STAGE(3)
カナダポーク妥協無き品質へのこだわり"農場から食卓へ"
佐俣 宏紀 シェフ

メニュー: カナダポークジューシーから揚げ

公益社団法人 全国食肉学校(Federal Meat Academy) 専任講師 
佐俣 宏紀 シェフ

特徴
・カナダポークは世界最高水準のカナダポーク品質保証プログラム下で生産され、国産ポークに非常に近い肉質を持つ。
・消費者に対する小さなお子さんにも安心して与えられる高い食品安全システムの輸入ポーク。
・日本人好みの白上がりの脂肪をきれいな肉色、輸送時に熟成され冷めても柔らかく臭みも少ない。
March 8th, 2018
11:00〜12:00 ミシュランシェフの日本の食材を活かす調理デモ
Dimitri Proost シェフ

メニュー: ベルギー フランドル地方の料理をベースにした
‘paling in het groen’「うなぎのグリーンソース」
しそと海藻をベースにしたソースのうなぎ料理。
DIM レストラン Top Chef Dimitri Proost シェフ

13:00〜14:00 ペルー料理の魅力 - ペルーと和食の融合
メニュー
・ティラディート:野菜と海鮮を独特の調味料で和えたセビーチェに
和食の刺身をあわせた日本人好みの海鮮サラダ料理
・ラ・カウサ:インカ原産の蒸かした黄色いジャガイモに紫コーンをあわせて
独特な調味料による色も鮮やかなインスタ映えする古代料理
・キノト:キヌアを米がわりに日本産きのこを和えたペルーリゾット

インカ帝国からのローカル食と日本他からの
移民による影響を受けた料理は、蒸す、焼く、炒める、揚げる等バリエーションに富んでいる。

Dimitri Proost シェフ

ペルー、USAでのシェフ経験から在日本ペルー大使館にスカウトされた新進気鋭のシェフ
Walter Lavajos シェフ

  • Walter Lavajos シェフ料理
  • Walter Lavajos シェフ料理
  • Walter Lavajos シェフ料理
  • Walter Lavajos シェフ料理
15:00〜16:00
KANPAI JAPAN OTSUMAMI JAPAN
マッチング賞受賞式
杉田かおるさん

プレゼンター:女優 杉田 かおる

March 9th, 2018
11:00〜12:00 フードイベント(肉フェス、餃子フェス)から見る、肉料理のトレンドと仕掛け

AATJ株式会社 代表取締役社長
遠藤 衆

12:20〜13:20 ワインの自社輸入のメリット・デメリット

ディオンヌ株式会社
松村 由美子

13:40〜14:40 女性バリスタが作る、コーヒーを使ったアレンジドリンク

小川珈琲株式会社 総合開発部 チーフバリスタ
吉川 寿子

15:00〜16:00 平成29年度 食品製造業生産性向上緊急支援事業
食品製造業 設備導入1/2補助に関する説明会

株式会社日本能率協会コンサルティング
生産コンサルティング本部 プロセス・デザイン革新センター
チーフ・コンサルタント 角田 賢司


・食品製造事業者の生産性を高めることを目的として、設備の導入(新規設備、既存設備の更新を含む)にかかるコスト(導入設備費、設備導入に関するエンジニアリング費、コンサルティング費 等)の最大1/2を補助いたします。

・国内全ての食品製造事業者が対象となります。

・審査委員会で審査のうえ、対象事業者を選定させていただきます。

Wellness STAGE

「FOODEX 美食女子」グランプリ2018 発表!!
Hall 11View Map

"HOT PRODUCTS" chosen by Japanese women!

Mar.6(Tue) 12:00〜 『Awards Ceremony』 FOODEX 2018 GOURMET BEAUTY GRAND-PRIX

GOURMET BEAUTY GRAND-PRIX PRODUCTS DISPLAY

ワインアワード様子 ワインアワード様子

New Products Plaza

Hall 3 2FView Map

Overseas
Ingredients and products introduced to the Japanese Market for the first time are displayed.

Hall 7・9 2FView Map

Domestic
New products released to the Japanese Market within 3 months before/after the exhibition period are being displayed.

FOODEX WINE
(SAKURA AWARD / Prowin&Champagne Lounge / Wine Trade Club)

1Hall View Map
SAKURA AWARD 2018
ワインアワード様子

SAKURA AWARD is Japan’s biggest international wine competition selected only by women. Awarded wines are displayed at Hall 1 and 3. A tasting lounge at Hall 1 welcomes you to come and enjoy tasting the awarded wines (Wine traders only).

ProWein & Champagne Lounge
ワインアワード様子

Debut this year, this "ProWein &
Champagne Lounge" features:

  • Hospitality area for ProWein, the No.1 Wines & Sprits show
  • Champagne Lounge, a tasting area for exclusively selected champagnes
Participating Champagne makers are
Champagne A. Bergère
Champagne Gallimard
Champagne Rémy Massin et fils
Champagne Fluteau
Champagne Charles Collin
Champagne Pascal Walczak
Champagne Castelnau
Champagne Taittinger
Wine Trade Club
ワインアワード様子

One-stop for 200 wines new to Japan! Direct Trade Supporter to challenge for the direct trading
To help trading between Food Manufacturer and Food Retailer or Consumer, this service provides transaction support with forwarder, trader, and related companies for exhibitors and buyers. If you are thinking of Direct Trading, please drop at this corner.