FOODEX JAPAN 2019(The 44th International Food and Beverage Exhibition)

Dates March 10(Tue) - 13(Fri), 2020
10:00-17:00(16:30 on last day)
Venue Makuhari Messe, JapanAccess

Featured Project

  1. TOP
  2. Featured project

This year's new project

MEAT WORLD
Hall 8 View Map

Continuously from the last edition, FOODEX JAPAN 2019 welcomes variety of meat including vegan meats and meat meat substitutes at World Meat stage.

【JAPAN】 Insect Eating/Alternate Meat/Shojin Cuisine
【Overseas】 U.K., Finland, Australia, EU

ステーキ
Craft Beer & Cider
Hall 7 View Map

Discover the latest trends in craft beer, and the growing trend of Cider!

【Overseas】 Czech, Finland

クラフトビール
View venue layout

FOODEX WINE +
SAKURA AWARD

  • Awarded Wine Tasting(Wine traders only)

    Hall 1 View Map
  • Awarded Wines Display

    Hall 1・3 View Map
  • Japan women's Wine Awards 2019

    Hall 1・8View Map

    The Biggest International Wine Competition in Japan Selected only by women.

  • SAKURA Awards Ceremony

    Hall 8 FOODEX STAGE View Map

    Mar. 5(Tue) 14:00 -

wine display
  • One-stop for 200 wines new to Japan
    Wine Trade Club

    Hall 1 View Map
    • Sommelier can recommend wines new to Japan based on your request.
    • Professionals can support your one-step forward to direct trading.
Wine Trade Club image
View venue layout

Organic & Wellness

Hall 10View Map

You can see innovative, natural, and free-from healthy food and beverage from Japan and the world.

Images
View venue layout

Hot new products lined up!
New Products Plaza

  • Hall 3 2FView Map

    Overseas
    Ingredients and products introduced to the Japanese Market for the first time are displayed.

  • Hall 6・9 2FView Map

    Domestic
    New products released to the Japanese Market within 3 months before/after the exhibition period are being displayed.

Images
View venue layout

GOURMET BEAUTY GRAND-PRIX

"HOT PRODUCTS" chosen by Japanese women!

  • Hall 9 TREND STAGE View Map

    Mar.5(Tue) 11:00~ Awards Ceremony
    FOODEX 2019 GOURMET BEAUTY GRAND-PRIX
    Official Ambassador Ms. Marie Iitoyo

  • Hall 10 View Map

    GOURMET BEAUTY GRAND-PRIX DISPLAY

美食女子スタジオ
朝比奈 彩さん
View venue layout

Exhibitor Seminar

50 seats / First Come, First Served

Overseas

Hall 2 Seminar room A View Map 【As of March 1, 2019】
March 5th, 2019
11:00~12:00 Brussels' fine food – presentation of the companies on the Brussels’pavilion
ブリュッセルの高級食品-ブリュッセルパビリオン出展企業のご紹介

Hub.brussels Invest & Export
ベルギー・ブリュッセル首都圏政府貿易投資局

13:00〜14:00

This lecture was canceled

El Arte del Sabor
味の芸術

Junta de Castilla y León
スペイン・カスティーリャ・イ・レオン州政府

March 6th, 2019
11:00~12:00 Discover the richness of Ukrainian Soil and Soul
ウクライナの土と命が育んだ、豊かな実りの世界へようこそ

COIN company

13:00〜14:00 Tunisian Flavours
Health-promoting of Tunisian olive
チュニジアのフレーバー
チュニジアオリーブの健康機能

CEPEX/TUNISIA
University of Tukuba
CEPEX(政府復興センター)、筑波大学

15:00〜16:00 Learning from the best – Austria: world leading in organics. Market development and certification system
オーガニック先進国オーストリア ―市場の成り立ちと認証の仕組み

Advantage Austria Tokyo
オーストリア大使館商務部

March 7th, 2019
11:00~12:00 "Try Swedish"-Experience food from Sweden
”トライスウェーディッシュ”スウェーデンの食文化に触れてみましょう

Business Sweden
スウェーデン大使館商務部

13:00〜14:00

Invited Guests Only

UNVEILING UTIEL-REQUEA:BOBAL AND BEYOND
「スペインワインDO ウティエル・レケーナを知ろう! ボバル+α」

Denomination of Origen Utiel Requena (Spain)
ウティエル・レケーナ原産地呼称統制委員会(スペイン)

15:00〜16:00 Presentation of the Greek GI cheese feta protected under the new European Union – Japan Agreement (EPA)
欧州連合と日本との協定(EPA)の下で保護されているギリシャのGIチーズ「Feta」

Office for Economic and Commercial Affairs/Embassy of Greece in Japan
駐日ギリシャ大使館経済商務部

March 8th, 2019
11:00〜12:00 South African Wine – Diversity - Chenin Blanc, Pinotage to Nebbiolo
コスパの高い南アフリカワイン ピノタージュ、シュナンブラン、ネッピオーロまで

Embassy of the Republic of South Africa
南アフリカ共和国大使館 経済部

Hall 4 Seminar room B View Map 【As of February 21, 2019】
March 5th, 2019
11:00~12:00 Georgia - Cradle of Wine by Kenichi Ohashi MW
ジョージア、ワインの揺りかご 大橋 健一 MW

National Wine Agency of Georgia
ナショナル・ワイン・エージェンシー・オブ・ジョージア

13:00〜14:00 Strength of British craft gin and recent gin boom around the world
ジンの本場 英国のクラフトジンの魅力と近年の世界的なムーブメント

British Embassy Tokyo
駐日英国大使館

15:00〜16:00 Taiwan Oolong Tea Presentation
台湾ウーロン茶発表会

Taiwan Trade Center/Taiwan Tea Manufacture's Association
台湾貿易センター/台湾区製茶工業同業公会

March 6th, 2019
11:00~12:00 Explore the Taste of Australian Broccolini®
オーストラリア産ブロッコリーニ®の味覚を楽しもう!

Lee Carneemolla/Perfection Fresh Australia
Perfection Fresh Australia

15:00〜16:00 Discover Russian Sweets (Uniconf) & Wine (Lefkadia Valley)
ロシアのお菓子(ユニコンフ)とワイン(レフカディア・バレー)を見つけよう

Russian Export Center
ロシア・エキスポート・センター

March 7th, 2019
11:00~12:00 “Beyond 2020 in Japan” our Organic Plan in the Philippines
日本の”beyond 2020”を見据えるフィリピンのオーガニックプラン公開

COCONUTCURES INC./MINDANAO PACIFIC COCONUT COOP
ココナッツキュア株式会社

13:00~14:00 Turkish Organic Sector
トルコオーガニック(有機)部門

Aegean Exporters’ Associations
エーゲ輸出機構

15:00〜16:00 Israeli Methods for Healthy Aging – Explore the fusion of tradition and Innovation
イスラエルが提案するヘルシーエイジング・伝統と革新が融合するイスラエルフード

Israel Export Institute
イスラエル輸出協会

March 8th, 2019
13:00~14:00 Ceylon Tea - Sri Lanka’s Gift to the world
セイロンティー スリランカから世界への贈り物

Sri Lanka Tea Board
スリランカ紅茶局

Domestic / Overseas

Hall 7 Seminar room C View Map 【As of February 25, 2019】
March 5th, 2019
11:00~11:40 農水省が取り組む『輸出向けフードバリューチェーンの構築』[全体編]
〜ブレークスルーを起こし、輸出を生み出す実証〜

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

12:00〜12:40 1億人ではなく、100億人を見据えた農林水産・食品産業へ。
~GFPの取組について~

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

13:00〜13:40 餃子だけではない、世界に向けて進化する宇都宮市
~食をキッカケに街の魅力度がアップした理由を紐解く~

宇都宮ブランド推進協議会

14:15〜16:00
(14:00受付開始)
新興国と連携した日本食品産業のビジネスチャンス
~今こそパキスタン~

United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)

March 6th, 2019
11:00~11:40 農水省が支援する輸出向けフードバリューチェーン創出の取組[販売編]
〜輸出白地エリアにも売る・アゼルバイジャンをハブに周辺国にまとめて販売〜
12:00〜12:40 1億人ではなく、100億人を見据えた農林水産・食品産業へ。
~GFPの取組について~

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

13:00〜13:40 Craft Beer & Cider特別講演
ビールバイヤーのための新提案

日本ビアジャーナリスト協会
代表:藤原 ヒロユキ

14:00〜14:40 虫ねずみ対策IT革命!遠隔モニタリングシステム ペストビジョン

環境機器(食品安全対策展)

15:00〜15:40 食品関連施設で必要な衛生管理 ~食中毒防止、異物混入防止、防虫防そ管理~

アース環境サービス(食品安全対策展)

March 7th, 2019
11:00~11:40 農水省が取り組む『輸出向けフードバリューチェーンの構築』[加工・輸送編]
〜国際輸送ロスをなくす・果物輸出の輸送モデルを確立〜

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

12:00〜12:40 1億人ではなく、100億人を見据えた農林水産・食品産業へ。
~GFPの取組について~

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

13:00〜13:40 沖縄の食品・食材・食文化の魅力と多品目少ロットの仕入術

沖縄県中小企業団体中央会

14:00〜14:40 食品・フードサービス業界におけるファーストコールカンパニーの5つの条件

タナベ経営

15:00〜15:40 クックパッドからみえる食卓最前線

クックパッド

March 8th, 2019
11:00~11:40 農水省が取り組む『輸出向けフードバリューチェーンの構築』[生産編]
〜市場ニーズに合わせる・アジア中間層向け小玉リンゴの生産・輸出〜

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

12:00〜12:40 1億人ではなく、100億人を見据えた農林水産・食品産業へ。
~GFPの取組について~

農林水産省 食料産業局 輸出促進課

13:00〜13:40 Craft Beer & Cider特別講演
乾杯の新トレンド!サイダーの魅力!

日本シードルマスタ―協会
代表理事:小野 司

14:00〜14:40 日本食の最大の輸出先 香港市場の魅力とゲートウェイ機能

香港貿易発展局

View venue layout

Conference Tower

March 5th, 2019 
※Held at International Conference Building Seminar Room 101
14:00~16:00 Record 2019 Australian Almond Crop Update

Presenters:
・Mr Damien Houlahan: Executive General Manager, Olam Orchards Australia
・Mr Tim Jackson: Sales and Marketing Manager, Almondco Australia
・Mr Laurence Van Driel, General Manager Trading, Select Harvests Limited
・Mr Joseph Ebbage, Market Development Manager, Almond Board of Australia

View venue layout

TREND STAGE

120 seats / First Come, First Served

Hall 9 View Map

※The program is subject to change without notice.

March 5th, 2019
11:00〜13:20
美食女子ロゴ 受賞発表 & 表彰式
美食女子受賞イメージ
13:45〜16:00 ジェラートマエストロコンテスト(主催:日本ジェラート協会)

テーマは「大好きな人に食べさせたいチョコを使ったジェラート」。
恋人や家族、友達・仲間、そして何よりも大切なお客様のために、
予選を勝ち抜いた10名の精鋭マエストロが、チャンピオンの座をかけて腕を競います!

March 6th, 2019
11:00〜12:00 リテイルフォーラム リアル×インターネット中国“新小売”最新動向

フロンティア・マネジメント(株)
マネージング・ダイレクター ファイナンシャル・アドバイザリー第2部 アジア室 兼
頂拓投資諮詢[上海] 有限公司総経理
中村 達氏

12:20〜13:20 外食フォーラム 採用難を乗り切るために!
~事例で学ぶ、効果的な採用手法と従業員教育で定着化へ~

クックビズ(株)
クックビズフードカレッジ専任講師
荒木 寿夫氏

13:40〜16:00
地方創生フォーラム~日本ブランドを世界へ!~
輸出やインバウンドなど、日本国内食品の魅力を世界に発信している取り組み事例などをご紹介します。

事例紹介 愛媛県:
(株)オカベ 企画開発部
八木 建多郎氏

商品開発支援事例:
(株)47CLUB 販売促進チーム
黒石 英男氏

パネルディスカッション 農林水産省 食料産業局 知的財産課長
尾崎 道氏

日本貿易振興機構(JETRO)企画部 地方創生推進課
片岡 照華氏

モデレーター:
(株)47CLUB 販売促進チーム
黒石 英男氏

March 7th, 2019
11:00〜12:00 リテイルフォーラム ID-POSデータ分析に基づくお客様視点での売場作り

コープデリ連合会
店舗営業部マーケティングシステム企画 次長
齋藤 繁氏

12:20〜13:20 外食フォーラム 外食産業における多様な食ニーズへの対応
~アレルギー、ハラール、ヴェジタリアン、 ヴィーガン、コーシャー~

立命館大学 食マネジメント学部教授
阿良田 麻里子氏

パネルディスカッション

立命館大学 食マネジメント学部
教授
阿良田 麻里子氏

NPO法人アレルギーっこパパの会
理事長
今村 慎太郎氏

株式会社 森永生科学研究所
代表取締役
黒田 和彦氏

株式会社ダイナックホールディングス
グループ品質保証部長
橋詰 剛敏氏

株式会社SEE THE SUN
代表取締役社長
金丸 美樹氏

13:40〜16:40

農林水産省 平成30年度

食品産業イノベーション推進事業先進事例セミナー

~先行技術(ロボット、AI、ICT等)導入とカイゼンの 先進事例から学ぶ、
食品製造業の生産性向上の勘どころ~

(株)日本能率協会コンサルティング
生産コンサルティング事業本部
チーフ・コンサルタント
島崎 里史氏


  • ・平成30年度 実証事業者からの事例発表(予定)
  • ・農林水産省 平成31年度 食品製造業向け事業、補助金等のご案内


農林水産省 食料産業局 食品製造課 担当

March 8th, 2019
11:00~12:00 リテイルフォーラム パネルデータから読み解く消費税増税のインパクト

(株)マクロミル 統合データプロダクト本部
パネルデータ事業部
パネルデータ企画グループ マネジャー
野村 英輔氏

12:20~13:20 外食フォーラム 『キャッシュレス』は、「食」に三方よし。日本・訪日のお客様をガッツリ迎えましょう!

(株)NTTデータ 技術統括革新本部 部長
吉田 淳一氏

13:40~14:40
農林水産省(尾﨑道)様
日EU・EPAにおけるGI制度と外食に与える影響について

農林水産省 食料産業局知的財産課長
尾崎 道氏

View venue layout

FOODEX STAGE

120 seats / First-come, first-served basis /
Free of Charge

Hall 8View Map

※The program is subject to change without notice.

March 5th, 2019
11:00~11:30 Opening Ceremony
サクラアワードマーク
14:00〜15:00
サクラアワードロゴ SAKURA Award Ceremony

The Biggest International Wine Competition in Japan Selected only by women

サクラアワードマーク
March 6th, 2019
10:30〜11:30
MEAT WORLDJAPAN
Food Evolution: Insect Eating

ECOLOGGIE Inc.

12:15〜13:15
Craft Beer & Cider
CZECH
ビール大国・チェコのビールの魅力に迫る
~伝統のクラシックビールか トレンドのクラフトビールか~

Embassy of the Czech Republic

14:00〜15:00
MEAT WORLDJAPAN
Alternate Meat

Frembassy

パネルディスカッション

株式会社フレンバシー
代表取締役
播 太樹氏

株式会社エルフロ
代表取締役
大平 哲雄氏
フードコーディネイター
山田 優氏

株式会社SEE THE SUN
代表取締役社長
金丸 美樹氏

15:45〜16:45
日本のチーズを世界と結ぶ
~チーズのプロ達が語る「欧州に追いつけ日本のチーズ」~

ギルド・インターナショナル本部 ギルド・クラブ・ジャポン
ローラン・バルテルミー氏
久田 早苗氏
本間 るみ子氏

ギルド・クラブ・ジャポン
March 7th, 2019
10:30〜11:30
MEAT WORLDU.K.
Great British Meat from Farm to JAPAN

AHDB(Agriculture and Horiticulture Development Board)

グレートブリテン肉
12:15〜13:15
Craft Beer & Cider
FINLAND
Finland No.1 – KUKKO craft beers

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy

14:00〜15:00
Peru
Beyond "OISHII", Peruvian Superfoods recognized all over the world
15:45〜16:45
MEAT WORLDJAPAN

Shojin Cuisine

March 8th, 2019
10:00〜11:00

This lecture was canceled

MEAT WORLDU.K.
Great British Meat from Farm to JAPAN

AHDB(Agriculture and Horiticulture Development Board)

グレートブリテン肉
12:15〜13:15
MEAT WORLDAUSTRALIA
New Ideas For Proccessed Meat from Australia

DON

14:00〜15:00
MEAT WORLDEU
ヨーロッパからのトラステッドポーク、お楽しみに
Trusted Pork , Enjoy it's from Europe!
View venue layout